16.11.09

THE FUZZY NERDS

-->2006 ?
Ως συγκρότημα είστε στον μουσικό χώρο εδώ και δεκατρία χρόνια. Είστε σταθερή αξία για πολλούς που σας παρακολουθούν από την αρχή σας αλλά υπάρχουν και πολλοί καινούργιοι θαυμαστές που έχουν προστεθεί κατά τη διαδρομή σας. Θέλετε λοιπόν να μας πείτε από την αρχή την ιστορία του συγκροτήματος, πως ξεκίνησε όλο αυτό αλλά και τις αλλαγές που έγιναν κατά καιρούς στο line up;

Οι fuzzy nerds δημιουργήθηκαν πριν από 13 χρόνια, όπως είπες, το '94, από τους Ανδρέα και Πέτρο Βυζούκη (κιθάρες, φωνητικά), με τον Κώστα Δημητρίου στα τύμπανα και τον Γιώργο Τσακανίκα στο μπάσο. Αυτό ήταν και το πρώτο αρχικό line-up. Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά.. στη πορεία διάφορα παιδιά συμμετείχαν σε τύμπανα και μπάσο κατά περιόδους. 
Στην πρώτη αυτή φάση μαζί με τις παρθενικές μας εμφανίσεις, ηχογραφήσαμε και το πρώτο μας demo το οποίο όμως δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ποτέ. Ο θάνατος του Ανδρέα τον Σεπτέμβρη του '95 τερμάτισε το όποιο πλάνο είχαμε. Η συνέχεια είναι λίγο - πολύ γνωστή και μάλλον θα ήταν κουραστικό ή βαρετό να αναφερθεί έστω και επιγραμματικά εδώ. (η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι να αναφέρω και τι όχι..)..άλλωστε αν κάποιος θέλει να μάθει μπορεί να επισκεφθεί είτε το site μας www.fuzzynerds.com είτε τη σελίδα μας στο myspace www.myspace.com/thefuzzynerds. Σε ότι αφορά στις αλλαγές του fuzzy line-up, διαχωρίζοντας τις περιόδους από το '96 και έπειτα που επανασχηματιστήκαμε μπορώ να πω ότι έχουν περάσει πολλοί. έχουμε και λέμε: εκτός από την αφεντιά τη δική μου σε και του Κώστα, υπήρξαν οι: Αλέκος Λέκκας-μπάσο (96), Ευγενία Βομβορίδη-μπάσο/φωνητικά (96-97), Ηλίας Μοσχούλης-κιθάρα (96-97), Αλέξης Σταματιάδης-κιθάρα (97-2003), Διογένης Χαντζόπουλος-τύμπανα (98-2006), Άγγελος Μαρίνος-τύμπανα (2006-2007)..ενώ έχουν επίσης συμμετάσχει κατά καιρούς για τις ανάγκες των live εμφανίσεων και άλλα παιδιά όπως π.χ. o Δημήτρης Μπατσής-keyboards, ο Άρης Χαντζόπουλος-keyboards, ο Πάνος Μπουζούλας-τύμπανα, ο Βασίλης Γάκης-κιθάρα/μπάσο.γενικώς πολύς κόσμος. 
Η Μαρία Χολέβα είναι 10 χρόνια τώρα στους fuzzy nerds από το 1998, ενώ ο Κώστας Δημητρίου επανήλθε το 2007 μετά από 9 χρόνια. 
Οι fuzzy nerds είναι οι: 
Πέτρος Βυζούκης-κιθάρες /φωνητικά/ μελλόντικα/ noise/programming/toy piano 
Μαρία Χολέβα-μπάσο/φωνητικά/κιθάρες Κώστας Δημητρίου-τύμπανα /μεταλλόφωνο/pads


Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές σας όταν ξεκινήσατε; Και ποια είναι τα ακούσματά σας τώρα;

Εκείνη την εποχή είχαμε στο μυαλό μας πολλά διαφορετικά και αντιφατικά πολλές φορές πράγματα σε ό,τι αφορά τον ήχο μας.ξέρεις... διάφορες μπάντες μέσα από τις οποίες αγαπήσαμε αυτή τη μουσική που για πολλούς - και τότε αλλά και σήμερα -φαντάζει λιγάκι δύσκολη ή και απλησίαστη αν και ήταν πάντοτε αρκετά pop για τον καθένα.Το μόνο σίγουρο ήταν ότι σε όλους μας οι Nirvana είχαν κάνει αυτό το έντονο «κλίκ» που λέμε...Θυμάμαι για παράδειγμα ότι είχαμε «αποφασίσει» με τον Ανδρέα το πώς θέλαμε να ακούγεται η μπάντα εν μία νυκτί βλέποντας ένα live των Nirvana στο MTV τότε,.μας είχε διαπεράσει μια απίστευτη ενέργεια .νομίζω πως πρέπει να ήταν κάπου μέσα στο 1993 όταν ήμασταν ακόμα γνωστοί στους σχετικούς μουσικούς κύκλους ως "the soundness". Πολλές μπάντες μας έχουν αγγίξει δημιουργικά κατά περιόδους όλα αυτά τα χρόνια, όπως The Cure, Smashing Pumpkins, Sonic Youth, dEUS, Mogwai, Sigur ros, Radiohead, Pixies, Placebo, Depeche mode, Do make say think, Godspeed you black emperor, Notwist, Blonde redhead, Pj Harvey, Jesus and Mary chain, και πολλοί άλλοι.. Τώρα θα έλεγα πως μας ενδιαφέρουν μάλλον περισσότερο καλλιτέχνες που τολμούν ή επιμένουν να πειραματίζονται χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ψυχή που δίνουν στη μουσική τους.όπως οι Berg Sans Nipple, οι Sigur ros, οι Radiohead, οι Ladytron, οι Giardini di miro, ο Jamie Lidell ή η Bjork.

Είναι το συγκρότημα η βασική σας επαγγελματική δραστηριότητα; Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να το διαλύσετε;

Αστειεύεσαι? Υπάρχει κάποια αγγλόφωνη μπάντα στην Ελλάδα που ζει αποκλειστικά από τη μουσική? Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα! Ο χώρος αυτός είναι ένας χώρος που πατάει πιο γερά από ποτέ στα πόδια του και βρίσκεται πια σίγουρα σε διαρκώς ανοδική πορεία, αλλά ακόμα δεν μπορεί να αποτελέσει σίγουρη πηγή εσόδων για έναν καλλιτέχνη, τουλάχιστον σε επίπεδο βιοπορισμού. Όλοι έχουν άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και η μουσική είναι απλώς ένα επιπλέον έσοδο. Κάθε δημιουργός σε αυτό το χώρο έχει βιώσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τη κατάσταση που επικρατεί. Όμως αυτό το γνωρίζεις εξαρχής μπαίνοντας στο παιχνίδι. αν το αντέχεις ok. αν δεν το αντέχεις κάνε κάτι άλλο. ναι, έχουμε σκεφτεί να το διαλύσουμε. και ναι, θα το κάναμε εάν δεν υπήρχε αγάπη για αυτό που κάνουμε ή εάν δεν υπήρχε πια έμπνευση. Συνεχίζουμε γιατί υπήρχε και υπάρχει ακόμα πολύ πράγμα να δώσουμε, όταν σταματήσει η έμπνευση τότε θα σταματήσουμε και εμείς, θεωρούμε λοιπόν πως οι συνθήκες μπορεί να μην είναι πάντα ιδανικές όμως δεν είναι αρκετά δυνατές για να σταματήσουν τη δημιουργία..

Ποιες διαφορές βλέπετε στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή σε σύγκριση με τα μέσα της δεκαετίας του '90; Τα πράγματα είναι πιο εύκολα πια για τις μπάντες;

Περισσότεροι και αρτιότεροι συναυλιακοί χώροι, σοβαρότεροι επιχειρηματίες, περισσότερο υποψιασμένο και ενημερωμένο κοινό, καλύτερο γούστο, καλύτερες εγκαταστάσεις, studio, managers, εταιρείες, περισσότερες ευκαιρίες προβολής από τα μέσα κ.λ.π. και το βασικότερο.. πολύ καλύτερα συγκροτήματα, άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τη μουσική και δεν είναι δήθεν.

Οι καλύτερες σας στιγμές ως συγκρότημα; Το καλύτερο live σας;

Οι καλύτερες στιγμές μιας μπάντας, πέρα από τις καλές εμφανίσεις, νομίζω είναι εκείνες στις οποίες ολοκληρώνει ένα καινούργιο κομμάτι, όταν δημιουργεί στο studio. 
Ένα από τα καλύτερα live μας ήταν στο Ρόδον (στην Αθήνα.όχι στο παραλίμνιο!) με τους Blackfield τον Νοέμβρη του 2004, το πιο καλό πάντως νομίζω πως ήταν στο Μικρό Μουσικό Θέατρο το Νοέμβρη του 2007, ενώ ακόμα θυμόμαστε εκείνο το live στο καφεθέατρο του Σταθμού το Δεκέμβρη του 1999.


Σας ενοχλεί όταν το κοινό στα live σας είναι απόμακρο και δεν συμμετέχει ή μπορείτε να το αντιμετωπίσετε καθαρά επαγγελματικά, να κάνετε το set σας και να φύγετε;

Τίποτα δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις καθαρά επαγγελματικά όταν αυτό δεν είναι το όχημα του βιοπορισμού σου, σε αυτή τη περίπτωση δεν κάνεις εκπτώσεις με τη μουσική σου.ναι κάτι τέτοιο είναι ενοχλητικό...και σίγουρα δεν μπορούμε να υποκριθούμε. τουλάχιστον όχι αρκετά καλά ώστε να περάσει απαρατήρητο. Πέρα από αυτό όμως, πρέπει να πούμε πως ο κόσμος δεν φταίει. δεν μπορεί να φταίει, απλά εάν δεν έχεις διάθεση να πας να δείς μια μπάντα live, τότε μην πας καθόλου.Είναι σίγουρα καλύτερα για όλους.

Η άποψή σας για την ελεύθερη διακίνηση μουσικής μέσω του διαδικτύου;

Μπράβο στους Radiohead!

Στα τελευταία live σας έχουμε ακούσει μερικά καινούρια κομμάτια τα οποία φαντάζομαι θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο album σας. Θα μου αποκαλύψετε κάτι γι' αυτό;

Το επόμενο album έχει ξεκινήσει να γράφεται σιγά-σιγά. ένα κομμάτι μέσα από αυτό, το «plastic», θα κυκλοφορήσει σε 1-2 μήνες σε μια συλλογή της SONY ως promo.ελπίζουμε το album να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει μέχρι τέλος Ιουνίου. αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι πως θα είναι ένα album αρκετά διαφορετικό από το happy fuzzy thinkin'. και ότι έχουμε ετοιμάσει ήδη 8 κομμάτια, ενώ έχουμε στα σκαριά άλλα 3-4 κομμάτια, θα δούμε.

http://www.myspace.com/thefuzzynerds

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου