16.11.09

MATISSE ii


03.2008

Εδώ και αρκετούς μήνες έχετε περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της χώρας, ποιες είναι λοιπόν οι εντυπώσεις σας απ' όλο αυτό;


Είναι μεν εξαντλητικό να βρίσκεσαι για πολλές συνεχόμενες ημέρες στο δρόμο, από την άλλη όμως το διασκεδάζουμε. Νομίζω το πιο σημαντικό είναι ότι το συγκρότημα δημιουργεί πλέον νέους φίλους σε διαφορετικά μέρη. Στην επαρχία, ούτως ή άλλως, το κοινό είναι πιο ζεστό και απ' αυτή την άποψη μας είναι πάντα ευχάριστο να παίζουμε σε πόλεις όπως τα Ιωάννινα.

Οι συναυλιακοί χώροι που επισκέπτεστε ανά την Ελλάδα καλύπτουν τις ανάγκες ενός συγκροτήματος όπως εσείς;


Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Παρ' όλα αυτά, έχουμε συνηθίσει πλέον να παίζουμε υπό αντίξοες συνθήκες. Παλιότερα διαμαρτυρόμασταν όταν δεν συναντούσαμε τις ιδανικές για μας συνθήκες. Μετά από τόσες συναυλίες όμως πιστεύουμε ότι αν είσαι καλός μουσικός θα ανταπεξέλθεις παντού ή τουλάχιστον θα προσπαθήσεις μ' όλες τις δυνάμεις να ικανοποιήσεις όσους πλήρωσαν για να σε δουν.


Σύντομα θα ταξιδέψετε στην Μεγάλη Βρετανία για αρκετές συναυλίες, ενώ το Toys up έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Σκανδιναβία. Πως βλέπετε λοιπόν αυτήν την προοπτική του εξωτερικού;


Προς το παρόν η προοπτική του εξωτερικού φαντάζει σαν μια μικρή ουτοπία, παρά το γεγονός ότι οι δίσκοι μας κυκλοφορούν σε αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Τον επόμενο μήνα θα περιοδεύσουμε στη Βρετανία και αργότερα στις σκανδιναβικές χώρες. Όταν πάμε εκεί και δούμε πως έχουν τα πράγματα από κοντά, ίσως τότε η προοπτική του εξωτερικού γίνει κάτι ποιο χειροπιαστό.


Η μουσική διατίθεται πλέον είτε μέσω free downloading είτε μέσω myspace. Παρακάμπτονται διαδικασίες όπως οι δισκογραφικές εταιρίες, ευνοούν οι καινούργιες συνθήκες τα συγκροτήματα;


Ευνοούν σίγουρα τα ήδη καταξιωμένα συγκροτήματα, όπως οι Radiohead. Όταν με τη βοήθεια κάποιας μεγάλης ή έστω μικρότερης δισκογραφικής έχεις χτίσει το όνομα σου και διαθέτεις ήδη μια μεγάλη βάση οπαδών, σαφώς και μπορείς να κάνεις ότι θες, όπως να χαρίζεις ή να πουλάς τη μουσική σου σε ανταγωνιστικές τιμές μέσα από το Διαδίκτυο. Για τα νέα συγκροτήματα, το Διαδίκτυο σίγουρα προσφέρει ευκαιρίες, από την άλλη όμως είναι πιο δύσκολο για κάποιο να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσα. Όσον αφορά εμάς, διαδικτυακά μέσα όπως το myspace (www.mspace.com/matissetheband) μας βοηθάει να ενημερώνουμε περισσότερο κόσμο για τις συναυλίες μας και να ερχόμαστε σε επαφή τόσο με τους «φίλους» μας, όσο και με άλλα συγκροτήματα του.


Η επιλογή τραγουδιού σας σε τηλεοπτική διαφήμιση βοήθησε αρκετά στο να κάνει το group γνωστό στο ευρύτερο κοινό . Μερικοί υποστηρίζουν ότι η διαφήμιση είναι απλά ένας εύκολος τρόπος προβολής και οικονομικού κέρδους και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» ότι με αυτόν τον τρόπο τα συγκροτήματα «ξεπουλάνε» την μουσική τους. Η δική σου άποψη;


Αν σε κάθε συναυλία μας είχαμε πάνω από χίλια άτομα, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν θα είχαμε καμία ανάγκη για χρήματα και ως εκ τούτου ενδεχομένως να μην συμφωνούσαμε με την παραχώρηση τραγουδιού μας σε διαφήμιση. Όπως ξέρεις καλά, όμως, κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και δεδομένου ότι το συγκρότημα έχει πολλά έξοδα - δεν είναι μυστικό ότι μπαίνουμε συνέχεια μέσα οικονομικά - θεωρούμε ότι η παραχώρηση τραγουδιού μας σε μια διαφήμιση δεν είναι κάτι το αθέμιτο. Σαφώς, όμως και υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει η αισθητική της εικόνας να αρέσει και σε μας. Δεν θα δίναμε ποτέ τραγούδι μας σε διαφήμιση για απορρυπαντικό λόγου χάρη. Δεν θα διαφωνήσω ότι η διαφήμιση αποτελεί έναν εύκολο τρόπο προβολής ενός τραγουδιού, όμως στις τηλεοπτικές διαφημίσεις ακούγονται καθημερινά εκατοντάδες τραγούδια. Τα θυμάστε όλα; Άρα το τραγούδι πρέπει να είναι και καλό για να μείνει στο κεφάλι κάποιου. Παρεμπιπτόντως, αν κάποιοι μας θεωρούν «ξεπουλημένους» δικαίωμα τους. Μπορούν κάλλιστα να μην αγοράζουν τους δίσκους μας.


Σχεδιάζετε να μπείτε ξανά στο studio για ηχογραφήσεις σύντομα; Στα live σας υπάρχει νέο υλικό;


Στο στούντιο θα επιστρέψουμε το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή έχουμε γράψει περισσότερα από δέκα νέα τραγούδια, αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον είκοσι πριν μπούμε στο στούντιο. Παίζουμε ένα απ' αυτά στα live μας, λέγεται Hell is Livin With You.


Ο Alex έχει δείξει ότι έχει μπει στο κλίμα της μπάντας για τα καλά και έχει δώσει και έναν νέο «αέρα» σ' αυτήν. Αυτό είναι κάτι που το επιδιώξατε ή απλά «έτυχε»; Πολλοί προβληματίζονται για το ποιο θα είναι στο εξής το ύφος της μπάντας.


Ο Άλεξ είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, αλλά όπως όλοι έχει πολλά ακόμα να μάθει. Τα συνεχόμενα live του έχουν κάνει πολύ καλό, πάντως. Είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και αυτό είναι από τις μεγαλύτερες αρετές του. Ναι, έχουμε πλέον έναν άλλο «αέρα» πάνω στη σκηνή και αυτό οφείλεται κυρίως στον Άλεξ. Είναι κάτι που μάλλον έτυχε. Ήρθε μαζί με το πακέτο Άλεξ Καββαδίας και το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Όσον αφορά το ύφος της μπάντας, μας αρέσει που κάποιοι προβληματίζονται για το μέλλον. Δείχνει ενδιαφέρον για μας και αυτό δεν μπορεί παρά είναι καλό. Εμείς, πάντως, δεν ανησυχούμε. Όλα λειτουργούν βάσει σχεδίου. Ριζοσπαστικές αλλαγές στο ύφος, ωστόσο, δεν θα υπάρξουν. Εξέλιξη, ναι.


Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα τον τελευταίο καιρό;


Interpol, Arcade Fire, IAMX από τα πιο καινούργια και από τα παλιότερα Bowie, T-Rex, Bauhaus, The Who.


Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;


Επιτυχία είναι να είσαι ευχαριστημένος μ' όλα αυτά που κάνεις στη ζωή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου