16.11.09

ΤΟ ΣΧΗΜΑ

02.07

Θα μας πας λίγο (αρκετά μάλλον) πίσω στο 1993, όταν σχηματίστηκε "Το Σχήμα"; Πως ξεκίνησε όλο αυτό;


Το Σχήμα δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 1992, από εμένα ,τον Αχιλλέα Νάσιο και το Γιώργο Παπαγεωργίου. Με τον Αχιλλέα(ο οποίος είναι απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών του Βερολίνου) ήμασταν μαζί φαντάροι και μοιραζόμασταν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Όταν απολυθήκαμε, θελήσαμε αυτούς τους προβληματισμούς να τους κάνουμε τραγούδια, κοινωνικά τραγούδια. Τότε βέβαια γράφαμε τραγούδια με ελληνικό στίχο. Στην παρέα μας προστέθηκε ο Θοδωρής Τσουμάνης (πρώην Dirty Saints/κιθάρα) και ο Γιώργος Βούλγαρης (drums). Αυτό ήταν και το πρώτο Σχήμα. Στη συνέχεια ,το '95 ,στα drums περνά ο Λεωνίδας Πορίκης (που είναι και ο σημερινός drummer) και το γκρουπ αρχίζει πλέον καθημερινές εμφανίσεις σε διάφορα μαγαζιά της πόλης ,ποιος ξεχνά το 'Μητρόπολις' το '96 ,το πρώτο μαγαζί με καθημερινό live και με πληρωμένους μουσικούς ,το Decadence στη στοά Ορφέα ,την Αίγλη ,το Αδιέξοδο ,το Gallery ,το Pal ,τον Σταθμό κ.ά.


Όλα αυτά τα χρόνια έχετε κάνει πολλά live σε όλη την Ελλάδα. Τότε, στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο τρόπος προώθησης συναυλιών και μουσικής δεν ήταν τόσο εύκολος όσο τώρα, μέσω του myspace για παρά δειγμα. Ποια λοιπόν βλέπεις ως θετικά και αρνητικά σ' αυτές τις αλλαγές με το πέρασμα των χρόνων;


Συνήθως με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα γίνονται καλύτερα ,αρκεί να μπορέσουμε να δούμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε ,το κάνουμε όμως; Το myspace είναι μια πολύ καλή περίπτωση να γνωρίσεις καινούργιους μουσικούς , συγκροτήματα ,να ακούσεις καινούργια πράγματα ,για τον μουσικό όμως το καλύτερο είναι τα live ,η σκηνή ,γι 'αυτό ο κόσμος πρέπει να σηκωθεί από τους καναπέδες ,τα PC ,και να παρακολουθεί συναυλίες από κοντά ,η επαφή που υπάρχει στις ζωντανές εμφανίσεις μεταξύ της μπάντας και του κόσμου δεν αντικαθίσταται.


Πως βλέπεις αυτήν την τάση των νέων συγκροτημάτων στην χώρα μας να οικειοποιούνται τον αγγλικό στίχο; Έχει γίνει πια μόδα λόγω επιτυχίας κάποιων απ' αυτών;


Νομίζω ότι επειδή πλέον οι εταιρείες είναι κλειστές στον ελληνόφωνο στίχο και σε συνάρτηση με το myspace τα συγκροτήματα προτιμούν τον αγγλόφωνο στίχο. Το είχαμε ζήσει και στο παρελθόν από την ανάποδη όμως. Στη δεκαετία του '90 σχεδόν όλα τα συγκροτήματα είχαν ελληνόφωνο στίχο.


Όλο αυτό το διάστημα (1993-2008) έχετε κυκλοφορήσει μόλις δύο album ("Come closer", "Earth") σε αντίθεση με τα συχνά live που κάνετε. Είναι κάτι που επιδιώκετε συνειδητά;


Τραγούδια μας έχουν κυκλοφορήσει σε 2 συλλογές ,έχουμε εκδώσει ένα βιβλίο με στίχους από ανέκδοτα τραγούδια μας και έχουμε συνθέσει τη μουσική σε δύο θεατρικά ,'Το Ενυδρείο' του Κ. Μουρσελά και 'Το όνειρο του σκιάχτρου' του Ε. Τριβιζά.

Αυτό που κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα τραγούδια που επιλέγουμε για τις δουλειές μας μέχρι να κλείσει ο κύκλος τους και αυτό το κάνουμε με τα live μας. Και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να δει αυτά τα τραγούδια ζωντανά παιγμένα.

Και ως συνέχιση της προηγούμενης ερώτησης ετοιμάζεται κάποιο καινούργιο υλικό δισκογραφικά σύντομα; Και όσο αναφορά τα live πιστεύετε/βλέπετε ότι το κοινό των Ιωαννίνων μπορεί να στηρίξει αυτές τις ανά τακτά διαστήματα εμφανίσεις σας (ή και οποιοδήποτε συγκροτήματος);


Όλο το υλικό είναι έτοιμο και θα βγει μέσα στο 2008.Είναι μια δουλειά 2 χρόνων

,σε garage-blues ύφος με αγγλόφωνο στίχο. Εδώ πρέπει να αναφέρω και τους συνεργάτες μου σε αυτή τη δουλειά που είναι ο Περικλής Κουρκουμέλης(πλήκτρα),ο Γιάννης Παπανδρώνης (μπάσο) ,ο Αχιλλέας Ράδης ( ηλ. κιθάρα) , ο Λεωνίδας Πορίκης (τύμπανα) και η Σοφία Καμηνά (φωνή).
Όσον αφορά το δεύτερο υποερώτημα φέτος ξεπεράσαμε από προσέλευση κόσμου κάθε προσδοκία γι' αυτό συνεχίζουμε τα live ,είτε μόνοι μας είτε με τη συμπαράσταση φίλων μας. Φέτος ήρθαν και συνεργαστήκαμε μαζί επί σκηνής οι ΑΜ:PM ,οι Celuta Red από την Αθήνα ,ο Χρήστος Παρλαπάς με τον Αλέξη Καραμέτη ,οι Rockin' Rebel και αυτό το Σάββατο στο bar Γκιώνς παίζουμε μαζί με τους Deadbeat Escapement από την Πάτρα. Ο κόσμος των Ιωαννίνων έχει ανάγκη από εναλλακτικές προτάσεις διασκέδασης και όταν γίνονται τις τιμά με την παρουσία του.

Οι συναυλιακοί χώροι της πόλης καλύπτουν τις απαιτήσεις των συγκροτημάτων;


Οι υπάρχοντες συναυλιακοί χώροι είναι αρκετά μικροί αλλά οι ιδιοκτήτες τους έχουν και διάθεση και μεράκι να προσφέρουν. Βλέπουμε ότι φέτος έχουμε τις περισσότερες συναυλίες από κάθε άλλη χρονιά ,αν πάντως συνεχιστεί όπως φέτος η προσέλευση του κόσμου στο μέλλον ίσως έχουμε και κάποιον μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο.

"Το Σχήμα" είναι :

Ηλεκτική κιθάρα - Φωνητικά: Στάθης Χούλιαρης
Πλήκτρα: Περικλής Κουρκουμέλης
Φωνητικά: Σοφία Καμηνά
Ηλεκτρική κιθάρα: Αχιλλέας Ράδης
Μπάσο: Γιάννης Παπανδρώνης
Τύμπανα: Λεωνίδας Πορίκης

http://www.myspace.com/toschema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου