16.11.09

MATISSE i







01.2007
Να ξεκινήσουμε με κάποια αναγνωριστικά στοιχεία. Πώς δημιουργήθηκε το σχήμα;

Οι Matisse δημιουργήθηκαν το 1999. Ήθελα να φτιάξω ένα συγκρότημα περισσότερο για να περνάω δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μου και βρήκα τα πρώτα μέλη της μπάντας στα ροκ κλαμπ της Αθήνας. Η εναλλακτική σκηνή στην Ελλάδα ήταν πάντα μικρή και σε σύντομο χρονικό διάστημα τους γνωρίζεις σχεδόν όλους....ξέρεις ποιος παίζει κιθάρα, ποιος παίζει ντραμς κλπ.

Ποιες ήταν οι επιρροές σας όταν ξεκινήσατε; Έχουν αλλάξει ως τώρα;

Οι βασικές επιρροές ήταν πάντα οι ίδιες. O David Bowie και τα "παιδιά" του (πχ Suede), οι T-Rex και από τη δεκαετία του 80' οι Cure, οι Soft Cell και φυσικά οι Smiths. Εντάξει στην πορεία προσθέσαμε κι άλλα ακούσματα. Προσωπικά τώρα ακούω πολύ Bob Dylan και Prince - καλλιτέχνες οι μουσικές των οποίων δεν με ενδιέφεραν στο παρελθόν.

Πιστεύετε ότι τελικά η πλειοψηφία του ελληνικού κοινού σνομπάρει τα ελληνικά αγγλόφωνα συγκροτήματα;

Αυτό που λες ίσχυε και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να ισχύει, αλλά νομίζω ότι η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Είναι κάτι που το βλέπω και από τις πωλήσεις μας και από την ανταπόκριση του κοινού στα δικά μας live και όχι μόνο.

Ποιο ήταν το καλύτερο και χειρότερο live σας και γιατί;Πλάγια

Το χειρότερο μας....κάτσε είναι πολλά (χαχα)....μάλλον στο Rockwave του 2005. Με 2 μέλη στο στρατό να έχουν μόλις βγει με άδεια και με τη διοργανώτρια να μην μας επιτρέπει να κάνουμε soundcheck, το live ήταν καταδικασμένο. Φταίμε που δεχτήκαμε να παίξουμε. Το καλύτερο....χμμ...μάλλον αυτό του Ιουλίου στο Flybeeyond Festival με James, Air, Tori Amos. Είχαμε καλό ήχο, ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι και όλα κύλισαν άψογα.

Πρόσφατα αλλάξατε τραγουδιστή. Την θέση του Άρη Σιαφά αντικατέστησε ο Alex Kavvadias. Θέλετε να μας πείτε για ποιους λόγους έγινε αυτό και πως επηρεάζει κάτι τέτοιο την πορεία της μπάντας;

Ο Άρης αποχώρησε για τους δικούς του προσωπικούς λόγους. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να είσαι με μια μπάντα που έχει πολλές υποχρεώσεις και παράλληλα να προσπαθείς να βιοπορίσεις. Άλλες μπάντες θα είχαν διαλυθεί, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν ήμασταν ποτέ ένα προσωποκεντρικό συγκρότημα. Μας επηρεάζει στο βαθμό ότι ο Άλεξ χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, μαθαίνοντας τα τραγούδια κάποιου άλλου. Ως εκεί όμως. Ουσιαστικές διαφορές στο ύφος της μπάντας δεν θα υπάρξουν.

Απ΄ την ελληνική αγγλόφωνη σκηνή ποια συγκροτήματα σας αρέσουν; Υπάρχουν κάποια που θα θέλατε κάποια στιγμή να συνεργαστείτε;

Οι Raining Pleasure, οι Abbie Gale, οι Fuzzy Nerds, οι Modrec, η Monica. Με την Ελένη Τζαβάρα (πρώην Film) θα συνεργαστούμε άμεσα. Αυτό μπορώ να στο πω από τώρα.

Η μουσική και η πολιτική έχει κάποιο κοινό στοιχείο για εσάς;

Οι στίχοι μας, ειδικά στο τελευταίο άλμπουμ είναι πολιτικοί, καθώς πραγματεύονται
ζητήματα που σχετίζονται από τη θρησκεία μέχρι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οπότε ναι, σαφώς.


Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύετε παίζει το "image" και οι δημόσιες σχέσεις σε ένα συγκρότημα όπως εσείς π.χ. ;

Νομίζω ότι όλες οι μπάντες πρέπει να έχουν ένα "image" , κατά προτίμηση ενιαίο, αλλά αν δεν έχεις καλά τραγούδια όσο στυλ και να έχεις, όσες δημόσιες σχέσεις και να κάνεις δεν θα πας μακριά. Δεν ξέρω αν έχουμε "image" ή όχι, δημόσιες σχέσεις - ειδικά με τα εναλλακτικά περιοδικά της Αθήνας - δεν έχουμε. Ποτέ δεν μας συμπάθησαν ιδιαίτερα και προσωπικά ο indie ελιτισμός μερίδας αυτών που γράφουν σ’ αυτά με ενοχλεί.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές που επιδιώξατε στο "Toys up" σε σύγκριση με το πρώτο σας album;

Δεν επιδιώξαμε να αλλάξουμε κάτι εσκεμμένα. Απλά το πρώτο μας άλμπουμ ήταν κάπως διφορούμενο διότι δεν είχε ενιαίο ύφος και αυτό διότι συμπεριλαμβάνει υλικό από πολλές και διαφορετικές φάσεις της μπάντας. Από το 1999 μέχρι το Cheap As Art μεσολάβησε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και υπήρχε η ανάγκη να συμπεριληφθούν κάποια κομμάτια, τα οποία μπορεί και να μην ταίριαζαν με κάποια άλλα. Το Toys Up γράφτηκε σε διάστημα 6-8 μηνών και αντανακλά μια πολύ συγκεκριμένη φάση των Matisse. Είναι σαφώς πιο ομοιογενές σαν άλμπουμ.

https://www.myspace.com/matissetheband

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου