16.11.09

MIKRO




-->2007 ?
Ποιο ήταν το «κλίμα» όταν αποφασίσατε να σχηματίσετε τους Μίκρο; Ξεκίνησε ως «κάτι ευχάριστο να περνάμε την ώρα μας» ή είχατε απ' την αρχή στο νου σας την επαγγελματική καταξίωση;

Ρία: Όλα ξεκίνησαν με ένα μουσικό όνειρο. Το μόνο που ξέραμε ήταν πως αυτή η ενασχόληση, μας έκανε ευτυχισμένους και ότι στην ουσία ήταν μια φυσική ανάγκη. Όπλα μας η αισιοδοξία, η τόλμη, η δημιουργική μας τάση, η βεβαιότητα ότι αυτό το δρόμο θέλουμε ν' ακολουθήσουμε. Ήταν μια εποχή που η μουσική βρισκόταν σε μια κατάθλιψη, τα έβλεπε όλα μαύρα και αδιέξοδα. Θέλαμε να δώσουμε χρώμα στην ασπρόμαυρη εικόνα της μουσικής, να μιλήσουμε για πλανήτες ευτυχίας, να γελάσουμε, να χορέψουμε. Δεν ήταν λοιπόν κάτι «ευχάριστο για να περνάμε την ώρα μας», ήταν και είναι μια εσωτερική ανάγκη και ούτε μπορούσαμε να το δούμε σαν επάγγελμα, με τη στενή έννοια του όρου. Η μουσική για μας είναι το πάθος μας και η αποστολή μας.

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε ανοίξει αρκετά live γνωστών μουσικών του εξωτερικού όπως ο Morissey, οι Puressence, οι Rasmus και άλλοι. Ποιο από όλα αυτά τα live σας έχουν «μείνει» περισσότερο και ποιος απ' όλους αυτούς που γνωρίσατε σας ενθουσίασε περισσότερο;

Ρία: Η πιο ενδιαφέρουσα γνωριμία ήταν με τις Ladytron και τις Client, σ' ένα αξέχαστο live στην Αθήνα. Είχαμε τα ίδια μουσικά γούστα και κοινά ενδιαφέροντα, ακόμα και ίδια μηχανήματα!Οπότε νιώσαμε μια οικειότητα και χαρήκαμε πολύ την επικοινωνία με τα παιδιά που ήταν ιδιαίτερα φιλικά. Στο τέλος μάλιστα της συναυλίας και ενώ έπαιζε ο Andy Fletcher των Depeche Mode μουσική, ανεβήκαμε στο stage και χορεύαμε πιασμένοι από το χέρι. Θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η εικόνα!

Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές όταν ξεκινήσατε; Τελευταία τι μουσική ακούτε;

Ρία: Οι μουσικές μας επιρροές προέρχονται από τα ρεύματα του trip hop, pop, punk, new wave, post alternative. Αγαπημένα μας ακούσματα ήταν οι Depeche Mode, New Order, Duran Duran, Nick Cave, Kraftwerk, Chemical Brothers, Massive Attack μεταξύ άλλων. Τώρα ακούμε ότι πιο καινούργιο και αξιόλογο πέσει στην αντίληψη μας από το χώρο της ευρύτερης ηλεκτρονικής σκηνής. Πολλοί από αυτούς είναι και φίλοι μας στο myspace. (www.myspace.com/mikrospace/)

Για ποιο λόγο πιστεύεις είναι τόσο υποβαθμισμένα τα μουσικά φεστιβάλ στη χώρα μας σε σύγκριση με του εξωτερικού; Φταίει η αδιαφορία του κράτους να σπρώξει λίγο τα πράγματα ή τελικά πρέπει απλά να δεχτούμε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού κοινού θα γουστάρει πάντα τα μπουζούκια;

Ρία: Ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια έξαρση στη δημιουργία μουσικών festival κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για παράδειγμα το Beeyond festival στην Αθήνα που εμφανιστήκαμε και μεις, που ήταν άρτια οργανωμένο, το Reworks festival που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα. Ό κόσμος συμμετέχει όλο και περισσότερο, ιδίως αν τα ονόματα είναι γνωστά. Σε σύγκριση με το εξωτερικό βέβαια, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Και η ποιότητα αλλά και η ποσότητα μας ξεπερνάει κατά πολύ. Όμως το θετικό είναι ότι υπάρχουν ομάδες που επιχειρούν τη διοργάνωση τέτοιων festival και ότι το κράτος πλέον επιχορηγεί τέτοιες προσπάθειες. Τώρα όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου, σίγουρα δεν είναι ικανοποιητική, γιατί ακριβώς υπάρχει και αυτή η μάστιγα του τρόπου διασκέδασης της μάζας, που όμως βλέπουμε ότι περνάει κι αυτή την κρίση της και αισιοδοξούμε ότι σύντομα η νεολαία θα της γυρίσει την πλάτη.

Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε το τελευταίο σας ως τώρα album με τίτλο «Restart». Ποια σας φάνηκε πως ήταν η αποδοχή του κοινού και ποια ήταν τα κύρια ερεθίσματα της δημιουργίας αυτού;

Ρία: Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να παίζουμε τραγούδια από το Restart και να τα ξέρει το κοινό μας.«Αυτή η Πόλη» το «Καληνύχτα» το «Να γελάς» είναι πλέον οικεία στα αυτιά των περισσοτέρων, οπότε και η αποδοχή τους είναι πολύ θερμή.Τα κύρια ερεθίσματα αυτής της δημιουργίας ήταν η κοινωνική κατάσταση της εποχής, η τεχνολογία, οι κίνδυνοι που απειλούν το περιβάλλον μας, η υπερθέρμανση του πλανήτη και κάποιες προσωπικές μας πινελιές και εμπειρίες.

Πριν μερικά χρόνια είχατε αναλάβει τη δημιουργία του soundtrack της ταινίας «Email» και τελευταία αναλάβατε μουσικά την ταινία «Μόλις Χώρισα». Σας φαίνεται λοιπόν ενδιαφέρουσα η διαδικασία να «ντύσετε» μουσικά μία ταινία;

Ρία: Η διαδικασία έχει τρομερό ενδιαφέρον, καθως καλούμαστε να εμβαθύνουμε στα νοήματα και στους χαρακτήρες της κάθε ταινίας. Και στις δύο περιπτώσεις διαβάσαμε πρώτα το σενάριο, για να μπορέσουμε να κάνουμε εικόνα και ήχους τους διαλόγους και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Οι στίχοι ήταν εμπνευσμένοι από τη ροή των γεγονότων και τους ήρωες και η όλη μουσική επένδυση είναι συγχρονισμένη με την εικόνα.Υπάρχουν παύσεις , εντάσεις, αλλαγές και οτιδήποτε θεωρείται αναγκαίο για την ένδυση των σκηνών σε συνεργασία με το σκηνοθέτη πάντα.

Επίσης έχετε συμμετέχει μουσικά σε πολλά διαφημιστικά spot διάφορων εταιριών. Αυτό είναι κάτι που το επιδιώκετε επειδή σας αρέσει ή το βλέπετε απλά ως έναν τρόπο προώθησης της μουσική σας;

Ρία: Δεν είμαστε το γκρουπ που θα κυνηγήσει ένα διαφημιστικό σποτ, ούτε το βλέπουμε ως μέσο προώθησης, με ψυχρό υπολογισμό. Αυτό που συμβαίνει και προκύπτουν αυτά τα διαφημιστικά, είναι γιατί οι συντελεστές-παραγωγοί ενδιαφέρονται για κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι μας για να ντύσουν τη διαφήμηση τους. Άλλες φορές μπορεί να γράψουμε και νέες μελωδίες ή στίχους για ένα σποτ. Πάντα το κάνουμε με γνώμονα την αισθητική μας και το τελικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Δεν το θεωρούμε κακό είτε εμείς είτε οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας καλλιτέχνης να δανείζει τη μουσική του για διαφημιστικούς λόγους, απεναντίας το βρίσκουμε μια πολύ καλή κίνηση. Είναι προτιμότερο να ακούμε στις διαφημίσεις αξιόλογες εγχώριες δημιουργίες παρά άγνωστα ξένα τραγούδια.

Η συνεργασία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου πως προέκυψε; Ετοιμάζεται κάποια άλλη σύντομα;

Ρία: Η συνεργασία με την Ελένη ήταν μια πρόταση του μουσικού καναλιού MAD για να γίνει ο συνδυασμός του ηλεκτρονικού και έντεχνου στοιχείου στα secret concerts του καναλιού. Μόλις ακούσαμε το όνομα της, δε διστάσαμε να πούμε το ναι, καθότι την Ελένη την εκτιμούμε και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο και έτσι δεν άργησε να προκύψει και η παρουσίαση όλων αυτών των τραγουδιών σε μια σειρά από συναυλίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου περάσαμε μοναδικές στιγμές! Επόμενη συνεργασία ήταν το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Κάνε την αγάπη γιορτή» με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ερμηνευτών για φιλανθρωπικό σκοπό.
Μελλοντικά δεν έχουμε προγραμματίσει κάποια άλλη συνεργασία και είναι μια εποχή που θέλουμε να ασχοληθούμε με κάποιες καινούργιες ιδέες στο studio αλλά και να παρουσιάσουμε live τις ήδη υπάρχουσες κυκλοφορίες μας.

http://www.myspace.com/mikrospace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου