9.2.18

FOLK N' ROLL


(Αρχική δημοσίευση 01/2016)

Στις 4 του Γενάρη, οι Folk N Roll βρέθηκαν στην εκπομπή Radio Edit στο Studio E 103 fm, με σκοπό να παρουσιάσουν το ντεμπούτο τους album. Αυτό που ακολούθησε ήταν, με την καλή έννοια, ένα παρατεταμένο γέλιο απ' όλους μας και η η συζήτηση διάφορων θεμάτων ταυτόχρονα. Συν την παρουσίαση. Ακολουθεί, απόσπασμα, της απομαγνητοφώνησης.
 [...]
Σάμι: Τι χρειάζεσαι να στα πω εγώ όλα τώρα!
Όλγα: Πότε σχηματίστηκατε, πως; γιατί;
Σάμι: Το πότε είναι ένα θέμα, δεν το ξέρουμε ούτε εμείς ακριβώς. Πρέπει να 'ταν τέλη 2010, αρχές '11. Δεν έχουμε πάντως επέτειο, "κλείσαμε τόσα χρόνια" και τέτοια. Θα 'ταν πολύ καλό αυτό.
Πάνος: "Κάτω από ένα γκι βρεθήκαμε, κάναμε ευχή σ' ένα αστέρι που έπεφτε..." , δεν το πουλάτε σωστά παιδιά...θα το βρούμε. Θα κάνουμε 6-7 εκπομπές ακόμα...
Ο: Να τος ο manager! / Σ: Γι' αυτό στον φέραμε κι εδώ!
Άκης: Είναι θολά...αλλά το εορταστικό κλίμα υπάρχει. Δεν είναι πρόβλημα. Μερικές φορές μόνο.
Ο: Ποιά ήταν τα αρχικά μέλη της μπάντας;
Σ: Όταν ξεκινήσαμε ήταν οι: Μιχάλης Μπουγάς (κιθάρα), Γιάννης Παπαδρώνης (μπάσο) Μιχάλης Πίπερης (ακορντεόν), εγώ τύμπανα, σε ικρό χρονικό διάστημα μπήκε και ο Ντίνος Χρήστου (Σαξόφωνο) και ο Άκης Σιούτης στα φωνητικά. A είχαμε και τρομπέτα στα πρώτα δύο live.
Ο: Θυμάστε που έγιναν αυτά τα δύο live;
Σ: Το ένα ήταν στον πεζόδρομο Καλλάρη, έξω, θέλαμε απλά να δοκιμάσουμε τι εντυπώσεις θα αφήσει αυτό και ήταν και πολύ διαφορετικό από αυτό που παίζουμε τώρα. Μάλλον...ναι. Και στο Θυμωμένο Πορτραίτο, το δεύτερο, πρώτο επίσημο ας πούμε. Ήτανε ο Σαράντης, έφυγε, ήρθε ο Ντίνος, και μετά ο Άκης μπήκε πολύ σπόντα, δηλαδή δεν θέλαμε τραγουδιστή, θέλαμε να είναι ορχηστρική η προσέγγιση της μπάντας, ήρθε σ' αυτό το live για δύο κομμάτια μόνο ΑΛΛΑ λικνίστηκε πολύ έντονα! (γέλια)
Ο: Και δεν μπορέσατε να του αντισταθείτε!
Σ: Ναι. Ξέρεις τι...έχουμε ένα θέμα με τους τραγουδιστές, ήμασταν προκατειλημμένοι όλοι αρνητικά, δεν ξέρω για ποιό λόγο. Εντάξει, τα βρήκαμε τελικά γι' αυτό και έκατσε. Τώρα Άκη μπορείς να πεις ότι θες!
Α: Ναι εγώ μπήκα στην πορεία, ήταν πολύ διαφορετικό για την πόλη να παίζουμε κάτι που είναι χαρούμενο (γέλια)
Ο: Γιατί το λες αυτό δηλαδή; Είναι καταθλιπτική η πόλη μας;;
Α: Όχι, καταπληκτική! Είναι θέμα τοπογραφίας...λεκανοπέδιο...κρατάει τα σύννεφα, ομίχλη, υγρασία, βρέχει συνεχώς... είναι λογικό να "πέφτουμε" αλλά πήγαμε κόντρα σ' αυτό, με κέρδισε και μένα.
[...]
Ο: Ντίνο ήρθε η σειρά σου νομίζω...πλησίασε το μικρόφωνο, μικρόφωνο πλησίασε τον Ντίνο.
Ντίνος: Βεβαίως τι θες να σου πω. / Ο: Τι λέει; / Ν: Καλά μωρέ, κάθε μέρα έξω τώρα με τις γιορτές. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω και ντρέπομαι (γέλια)
Ο: Ποιος είσαι και τι κάνεις λοιπόν στην μπάντα, έτσι επισήμως.
Ν: Ο σαξοφωνίστας, το συνοδευτικό όργανο δηλαδή, κατά τ' άλλα δεν ξέρω τι κάνω στην μπάντα (γέλια)
Ο: Εσείς οι τρεις που είστε τώρα εδώ, συμμετείχατε σε κάποιες άλλες μπάντες πριν τους Folk N Roll;
Ν: Ναι συνεργαζόμασταν από πριν όλοι.
A: Πολύ μουσική, και έντεχνο και ροκ και μέταλ και βυζαντινή μουσική. Διάφορα είδη μουσικής με πολλά διαφορετικά σχήματα, κι αυτό είναι κάτι που μας χαρακτήρισε. Τα κομμάτια που βγάζουμε είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Ακούς samba, ακούς rock περάσματα...
Ο: Αυτός ο συνδυασμός ήχων δηλαδή είναι κάτι που αρέσει σε όλους σας;
Σ: Να αρέσει σε όλους μας πολύ, φουλ ευχαριστημένοι...όχι. Να πούμε "οκ γίνεται η δουλειά έτσι και δεν με ενοχλεί" ναι. Είμαστε 7 άνθρωποι, όλο και κάποιος δεν θα είναι και τόσο ευχαριστημένος, δεν γίνεται αλλιώς.
Α: Αλλά για μένα αυτό είναι μαγικό, είναι πάρα πολύ δύσκολο, να δέσει μια ομάδα.
Ο: Γίνονται μεγάλοι τσακωμοί ανά διαστήματα;
Ν: Ουυυυυ! / Ο: Το μικρόφωνο στον Ντίνο παρακαλώ! (γέλια) Ν: Ναι γενικά τσακωνόμαστε συνέχεια, αλλά τα ξαναβρίσκουμε, είμαστε σαν οικογένεια. / Ο: Πες έναν λόγο δηλαδή για παράδειγμα; Στο studio πχ δεν έφυγε κανά σαξόφωνο στο κεφάλι κανενός;
Ν: Είχαμε τέτοια ναι, ας μας πει ο Πάνος καλύτερα!
Πάνος: Μόνο εγώ μπορώ να βγάλω τα άπλυτα στη φόρα μιας και δεν είμαι στην μπάντα. Είχαμε διαφωνίες στο studio, με την συχνοτική περιοχή του μπάσου, έτσι μια μεγάλη διαφωνία, όλες οι φωνές ακούστηκαν εκτός απ' του μπασίστα!
[...]
Π: Τα τωρινά μέλη της μπάντας είναι, ο Σάμι Χάσμε στα τύμπανα, Παπαδρώνης στο μπάσο, στην ηλεκτρική κιθάρα ο Κώστας Κωσταδήμας, στο σαξόφωνο ο Ντίνος Χρήστου ή Χρήστος Ντίνου ανάλογα το album (γέλια), στο ακορντεόν ο Πίπερης, στην φωνή ο Άκης Σιούτης, και το καινούριο μέλος της μπάντας είναι ο Μιχάλης Ποτσίκας ή Charlie κι αυτός στα φωνητικά.
Ο: Κι εσύ τι έκανες δηλαδή σ' όλο αυτό;
Π: Τα παιδιά ήθελαν να κάνουν έναν δίσκο τα τελευταία δυόμιση χρόνια, και μου λένε έχεις μια βδομάδα να το κάνεις. / Ν: Φέρε το μικρόφωνο πάλι εδώ πίσω!! (γέλια)
Σ: Όχι εντάξει έχει δίκιο, η αλήθεια είναι ότι τον "πεθάναμε" τον Πάνο! Κουραστήκαμε όλοι μας πάρα πολύ.
Ο: Εδώ να πούμε για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο Πάνος Παπακώστας έχει ένα studio στην πόλη μας το Noisyland Recordings. / Π: Επίσης έχουμε ένα δισκογραφικό label το ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο, έχουν βγει αρκετές δουλειές πλέον από κει, μέσα σ' αυτές και η "Φτέρη" των Folk N Roll που υπάρχει σε 4πλο digipack cd δηλαδή δεν είναι μόνο ιντερνετικά που μπορεί να το βρει κάποιος και θα πηγαίνει σε διάφορα σημεία πώλησης που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδος.
Σ: Όντως είναι μια υπόθεση που κράταγε τρία χρόνια κοντά, δεν παίρναμε εύκολα μπροστά, αν υπάρχει δηλάδη ένα κοινό σημείο μεταξύ μας είναι ότι είμαστε όλοι "αλλού", δεν θα βρούμε εύκολο σημείο αναφοράς να οργανωθούμε εύκολα. Οπότε όλο το album έγινε βιαστικά, απ' τα γραφιστικά που τα έκανε ο Δημήτρης Κάτσενος, μέχρι την μίξη, παραγωγή κτλ που έκανε ο Παναγιώτης...έγιναν τον τελευταίο μήνα.
Ο: Ενώ το υλικό προϋπήρχε αρκετό καιρό πριν;
Σ: Ναι τα κομμάτια τα παίζουμε τρία χρόνια σε live εμφανίσεις. / Ο: Με την μορφή που βρίσκονται στο album; 
Σ: Άλλαξαν λίγο, έγινε στο studio αυτή η διαδικασία.
Και η έτσι η "Φτέρη" κυκλοφόρησε 20 Δεκεμβρίου. Είναι όλο διασκευές και, ας το πούμε, τιμής ένεκεν, για τα κομμάτια που έπαιζε η μπάντα τόσα χρόνια πριν γράψει δικιά της μουσική, γιατί έτσι ξεκινήσαμε, παίζαμε διασκευές, παίρναμε κομμάτια της παράδοσης και τα φέρναμε στην δικιά μας προσέγγιση. Κι επειδή κάποια απ' αυτά τα αγαπήσαμε, τα παίξαμε πάρα πολύ, θέλαμε να έχουμε κάτι να θυμόμαστε, έστω εμείς, ακόμα κι εσύ Όλγα μου αν το πάρεις και το πετάξεις πίσω το cd δεν πειράζει, θα το κρατήσω εγώ! / Ο: Ποτέ!
Π: Απλά κάποια στιγμή τέθηκε το ερώτημα, να καταθέσουμε στεφάνι ή να κάνουμε δίσκο; Και λέω εγώ, στεφάνι, και λένε αυτοί δίσκο! (γέλια)
[...]
Ο: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της μπάντας;
Σ: Ελπίζουμε, πριν το tour της Φτέρης που θα 'ναι κοντά στις Απόκριες, να προλάβουμε, δηλαδή ο Πάνος να προλάβει (γέλια), να κυκλοφορήσουμε και ένα single που έχουμε στο πλάνο, ένα καινούριο κομμάτι, ξεκινώντας έτσι να βγάζουμε την δική μας μουσική. Θα είναι σε συνεργασία με την dj Spery, η οποία έκανε και το warm up στα live που κάναμε τις Παραμονές. Το οπoίο θα ' χει πιο balkan προσέγγιση απ' την Φτέρη που έχει το στοιχείο το Ηπειρώτικο, το Ρεμπέτικο. Θα το ακούσετε... Οπότε έχουμε νέο single, έχουμε tour παρουσίασης δίσκου και μετά...θα ξαναπούμε αν χρειαστεί!
O: Αυτό σημαίνει ότι έχετε και νέο υλικό για το επόμενο album με δική σας μουσική;
Π:...να την η αλεπού των μικροφώνων!! (γέλια) / Σ: θα της το έλεγα, θα της το έλεγα: / A: Τι θα της έλεγες, ότι είσαι η αλεπού των μικροφώνων; Δεν θα το 'λεγες αυτό το πράγμα!
Σ: Δεν μπορώ να μιλήσω δυνατά, ούτε να γελάσω, γιατί μ' αυτά τα ακουστικά μ' ακούω πολύ δυνατά, έχω αλλάξει τρόπο που μιλάω; / Α: Όχι, όχι / Ο: Να το χαμηλώσω Σ: Όχι βάλε βάλε μ' άρεσε...λοιπόν, υπάρχει στα σκαριά το album το καινούριο με δική μας μουσική αλλά δεν είναι έτοιμο, είναι αρκετά κομμάτια που έχουν δουλειά αλλά έχει μπει μια γερή βάση. Για να μην γκρινιάζει ο Παναγιώτης ότι έχει μια βδομάδα να βγάζει album. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2016 θα έχει βγει κι αυτό. Αυτά.
[...]
Α: Έτσι για ανακεφαλαίωση να πούμε ότι, το distribution, το έχει αναλάβει το Noisyland Recordings, στο studio του Παναγιώτη, που μας πήρε πολύ λίγα λεφτά, όσα πήρε δηλαδή δεν θα πάρει άλλα (γέλια), επίσης στο Beatnik, μπορείτε να βρείτε το cd... / Σ: Κι όχι μόνο, και τις μπλούζες και τα μπρελοκάκια! Αυτό το κράταγα για έκπληξη για τον Άκη που δεν το γνώριζε.
O: Ποια διαδικασία σας αρέσει περισσότερο, των live ή του studio;
Σ: Μιλάς στη μπάντα που έκανε live για τέσσερα χρόνια και δεν είχε μπει σε studio καθόλου! Είμαστε περισσότερο του live, ως μουσικοί έχουμε μπει στο studio για άλλες διαδικασίες για άλλες μουσικές, δεν είχαμε μπει με τους Folk. Ήταν περίεργη διαδικασία, ήθελε διαφορετική προσέγγιση γιατί αυτό το σχήμα δεν είχε μάθει να δουλεύει έτσι.
Ο: Δυσκολευτήκατε δηλαδή αυτό που κάνετε live να το περάσετε στην ηχογράφηση;
Σ: Ναι γιατί αυτό που παρουσιάζεις σε live εμφάνιση, και παικτικά αν το δεις δηλαδή, εγώ σαν drummer τι θα παίξω, ο Άκης πως θα τραγουδήσει...δεν έχει καμία σχέση μ' αυτό που θα γράψεις στο studio.
Α: Και δεν φαίνεται κι ο χορός στο studio, ενώ στο live... / Ο: Στο videoclip όμως;; / Σ: Ποιό videoclip; Δεν έχουμε. / Ο: Ε πρέπει να κάνετεΆ: α έχουμε κάτι ανεπίσημα... / Σ: Η Όλγα η Ροΐδη, ή το αρπακτικό...πως την είπαμε..; / Όλοι μαζί: η αλεπού του μικροφώνου! (γέλια)
Α: Το μοναδικό που έχουμε είναι ένα video συνέντευξη... / Σ: Άκη μην πέφτεις στην παγίδα! Μην πεις καμιά άλλη κουβέντα!
Α: Έχουμε και το live στο studio του Πάνου!  / Σ: Α ναι, ένα χρόνο πριν ακριβώς, είχαμε γυρίσει live όλα αυτά τα κομμάτια, όποιος το δει και ακούσει και το album θα καταλάβει αυτό που λέμε για την διαφορά προσέγγισης του live και του studio, για τα παιξίματα πως αλλάζουν κτλ. / Α: Για τα live ζούμε είναι η αλήθεια.
Ο: Έχετε άγχος όταν ανεβαίνεται στην σκηνή;
Ν: Εγώ τρέμω! / Ο: Αλήθεια; Μίλα σοβαρά τώρα /Ν: Κάτσε τώρα με προσβάλεις, πάντα μιλάω σοβαρά, τρέ-μω! Γι' αυτό μετά το γυρνάω στο ποτό για να φύγει το άγχος (γέλια)
Π: Εδώ κολλάει το αστείο: 'Ολγα, τρέμει! (γέλια)
Ο: Οι υπόλοιπο; Τι κλίμα επικρατεί πριν;
Σ: (γέλια) δεν θες να το μάθεις! Υπάρχει άγχος, όσο χρειάζεται, για να συμμαζευτούμε, να συγκεντρωθούμε και να ανέβουμε πάνω να παίξουμε. Τα τελευταία πέντε λεπτά. Μέχρι τότε, το απόλυτο χάος και καμία επικοινωνία.
Ο: Δεν έχει τύχει δηλαδή ποτέ, να πεταχτεί για παράδειγμα ο Ντίνος και να πει "εγώ δεν παιδιά δεν παίζει να ανέβω" ;
Σ: Όχι δεν το είπαμε ποτέ αυτό, γιατί λειτουργούμε όντως σαν παρέα, δεν είμαστε 7 άνθρωποι άσχετοι μεταξύ τους. Και μόνο που είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, δεν αγχωνόμαστε. Γι' αυτό βάλαμε εμείς τον Παναγιώτη να κάνει ένα intro για τα live, και με το που ακούμε το συνθηματικό τσακιζόμαστε και ερχόμαστε όλοι πίσω στη θέση μας γιατί αλλιώς δεν έβγαινε Όλγα μου, τι να σου πω, ψέμματα; Δεν γίνεται έτσι η δουλειά...
Ο: Ξεχωρίζεται κάποιο απ' όλα τα live που έχετε κάνει, ως πιο σημαντικό για σας;
Σ: Άκη ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο; / Α: Το δικό μου αγαπημένο είναι ένα live που δεν θυμάμαι, με πήγε ο Πίπερης σπίτι. / Σ: Δεν θυμάμαι ποιο είναι αυτό που λέει. Στις Σέρρες στο Άγκυστρο ήταν liveαρα, όχι μόνο το live, όλη η εμπειρία / Α: Σαν live εμένα μ' άρεσε το Balkan Fest / Σ: Κι εγώ θα ξεχώριζα και Τους Ήχους Του Δάσους.
Ο: Πως ήρθε να πάρετε αυτά τα κομμάτια και να τα διασκευάσετε;
[...]
Α: Είναι κομμάτια που έχουν χωνέψει οι λαοί, έχει μείνει. Είτε το νιώθουμε ως κάτι πιο cult μέσα μας... / Σ: Είναι η μουσική των παππούδων μας, που άκουγες κι εσύ ας πούμε. Παιδευτήκαμε για το ποια θα μείνουν και θα καταλήξουν στο album. Έμειναν πολλά κομμάτια εκτός.
Αυτό που κάναμε πάντως το κάναμε με πολύ αγάπη, δεν ήταν " α φέρε εδώ να παίξω αυτό το κομμάτι, άντε έγινε", αφοσιωθήκαμε σ' αυτήν την διαδικασία και έβαλε ο καθένας το δικό του λιθαράκι να βγει η κάθε διασκευή και να αρέσει σε όλους μας. Το μοχθήσαμε αυτό το πράγμα. Οπότε ίσως να μπει κάποιο, σε κάποιο άλλο album στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου