9.2.18

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ii


(Αρχική δημοσίευση 05/2015)

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, ο Παύλος Παυλίδης & οι B-Movies έδωσαν μια συναυλία στα Ιωάννινα και το Factory Sound Of Ioannina. Μια ημέρα πριν, είχαμε μια τηλεφωνική συνεντεύξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Studio E 103 fm.
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του album πριν μερικές εβδομάδες (11 Μαΐου) απ' την Inner Ear Records, απομαγνητοφωνήθηκε το μεγαλύτερο απόσπασμα αυτής:
Ο.Ρ.: [...] αύριο λοιπόν έρχεστε με τους b-movies, για ακόμη μια φορά, στα Γιάννενα, είχες πει και συ παλιότερα ότι αυτή η πόλη σε "κυνηγάει" με έναν καλό τρόπο, έτσι δεν είναι;
Π.Π.: Ναι.. νομίζω πως τουλάχιστον τα τελευταία είκοσι χρόνια, υπάρχει πάντα κάποιος συνεργάτης που είναι απ' αυτήν την πόλη, και έχω ιδιαίτερη, ας πούμε, σχέση με τα Γιάννενα. Μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα της ίδιας της πόλης, είναι απ' τα αγαπημένα μου μέρη.
Θυμάσαι, κάποια συναυλία εδώ, που για κάποιο λόγο,σου έχει μείνει; Ίσως την τελευταία με τα Σπαθιά πχ;
Θυμάμαι πολλές συναυλίες με τα Σπαθιά στα Γιάνεννα.. θυμάμαι σίγουρα μια συναυλία που γινόταν χειμώνα, δίπλα στη λίμνη, όπου είχε ένα απίστευτο κρύο, το θυμάμαι αυτό διότι είχαν γεμίσει και κάποια βαρέλια και ανάβανε φωτιές, εξακολουθούσε βέβαια να κάνει κρύο, οι άνθρωποι μέσα σε τέτοια παγωνιά αχνίζανε, τη θυμάμαι αυτή τη βραδιά.
Αύριο λοιπόν, έρχεστε με νέο line up απ ότι πρόσεξα στο δελτίο τύπου, είναι μια προσωρινή αλλαγή ή αντικαθιστά τον Θανάση Τζίνκοβιτς;
Α λες για τον Σάκη Αζά. Ναι είναι ο καινούριος μας κιθαρίστας.
Θα μας παρουσιάσετε τον νέο δίσκο;
Ναι υπάρχει καινούριος δίσκος, παρέλαβα το master, ο οποίος θα κυκλοφορήσει σε  ενάμιση μήνα περίπου, λέγεται "Στον Διπλανό Ουρανό" και έχει κυρίως μπαλάντες, ένας ήσυχος δίσκος.
Πολλά απ' αυτά τα κομμάτια τα έχουμε ακούσει και στις τελευταίες συναυλίες που έχετε κάνει.
Στην ουσία όλες οι συναυλίες που κάναμε τον χειμώνα ήταν κάτι σαν παρουσίαση του δίσκου αυτού. Αύριο όμως θα είναι αρκετά δυναμική η βραδιά, ερχόμαστε για να παίξουμε αρκετά δυνατά και να χορέψουμε, δεν συνδυάζεται απαραίτητα με την κυκλοφορία του δίσκου.
Όπως γίνεται, συνήθως, ούτως ή άλλως στις συναυλίες σας.
Ναι, απλά τον χειμώνα, το πρόγραμμα που παρουσιάζαμε στην Θεσσαλονίκη και στην ΑΘήνα ήταν ένα πρόγραμμα που είμασταν καθιστοί, παίξαμε όλα τα καινούρια κομμάτια, και υπήρχε ένα άλλο κλίμα, κάτι σαν συνέχεια της συναυλίας στην Σύρο, αυτό το κλίμα θέλαμε. Ενώ τώρα που έχει έρθει η άνοιξη και ολοκλήρωσαμε όλο αυτό, το κάναμε έτσι όπως θέλαμε, υπάρχει όρεξη για περισσότερο rock 'n roll.
Στις 18 Απριλίου κυκλοφορείτε και ένα 7'' στα πλαίσια της Record Store Day.
Ναι, έχει δύο κομμάτια, "Ο Κατάδικος" και "Στα Σκουπίδια". Είναι γνωστά κομμάτια και τα δύο, μας ζήτησαν τα παιδιά απ' την εταιρία να κάνουμε αυτό, μιας και αισθανόμουν κι εγώ ότι είναι τραγούδια που δεν θα 'θελα να συμπεριλάβω σε κάποιο δίσκο λόγω του χαρακτήρα τους, είναι και τα δύο κάπως αυτοσαρκαστικά και σατηρικά. Και νομίζω πως τα δυο τους μαζί παρ' όλο που μουσικά διαφέρουνε πολύ, και αυτό μου αρέσει για να πω την αλήθεια, στιχουργικά έχουν ένα κοινό πνεύμα.
Για τα "Σκουπίδια" είχατε γυρίσει και ένα πολύ ωραίο live video στην Θεσσαλονίκη. Πως ήταν τα γυρίσματα εκεί στην μάντρα αυτοκινήτων;
Ακριβώς όπως φαίνεται στο video, ήταν μια καταπληκτική λιακάδα ανοιξιάτικη μέρα, πολλά πουλιά τριγύρω και μια φοβερή παρέα που κινηματογραφούσε με πολύ όρεξη όλο αυτό, περάσαμε όμορφα.
Η συναυλία που είχε κινηματογραφηθεί στην Τεχνόπολη, τον Σεπτέμβριο του '13 πρόκειται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή σε φυσική μορφή;
Όχι, αυτή η συναυλία γράφτηκε ολόκληρη, για να να "ανέβει" έτσι, δωρεάν, στο internet. Δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, κάποια έκδοση.
Είχες πει παλιότερα ότι είχες στο μυαλό σου να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο το οποίο θα συμπεριλάβανε κάποια ποιήματα, στίχους σου.. υπάρχει ακόμα σαν ιδέα;
Ναι αυτό έρχεται όλο και πιο κοντά, πλησιάζει στην υλοποίηση του, σκέφτομαι πως μάλλον το φθινόπωρο θα το κάνουμε αυτό και ίσως συνδυαστεί και μια παράσταση που σχεδιάζω για τον χειμώνα, αν προλάβουμε και καταφέρουμε έως τότε να παίξουμε με μια μεγάλη ορχήστρα.
Οι B-Movies είναι πλέον πολλά χρόνια μαζί σου και στον δίσκο του 2013 "Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί" συμμετείχαν και αρκετά στην ενορχήστρωση. Αυτό,  θα συμβεί και στον νέο δίσκο;
Κοίταξτε, ο τρόπος που παίζουν τα παιδιά έχει από μόνος του μια ενορχηστρωτική κατεύθυνση. Επειδή λειτουργούμε αρκετά σαν συγκρότημα...
...αυτό δηλαδή δεν μένει μόνο στην σκηνή της συναυλίας αλλά συμβαίνει και στο studio.
..εννοείται, και αυτό είναι και το ωραίο στο studio, ότι ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα συμβεί και μπαίνουμε πάντα με την διάθεση να παίξουμε πράγματα που δημιουργούνται εκείνη την ώρα χωρίς να έχουμε σχεδιάσει κάτι. Σ' αυτό τον δίσκο έχουμε και πρώτη φορά παραγωγό, ο οποίος είναι ο Coti K.
Ο οποίος κυκλοφόρησε πέρυσι και ένα πολύ ωραίο album και ο ίδιος.
Ναι! και μένα μου άρεσε πάρα πολύ! Με μεγάλη χαρά λοιπόν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, συναναστράφηκα με τον Coti.
Δεν είχατε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν έτσι;
Όχι όχι, ήξερα απλώς την ιστορία του και τα πράγματα που κάνει και τον θαύμαζα. Και τέσσερις-πέντε μήνες κράτησε η διαδικασία της ενορχήστρωσης και της μίξης όποτε μπορώ να πω ότι ήταν απολαυστικός χειμώνας απ' αυτήν την άποψη.
Όλη αυτή η παρέα των B-Movies, σου θυμίζει καθόλου την εποχή των Σπαθιών ή θεωρείς ότι κάτι τελείως διαφορετικό;
Όχι δεν είναι διαφορετικό, μοιάζει πολύ..
Με περισσότερη εμπειρία πλέον..
Ναι, και έχω περισσότερη άνεση στο να παίρνω κάποιες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, κυρίως στο studio, αλλά είναι τόσο ωραίο να συνεργάζεσαι με μουσικούς που είναι πάντα έκπληξη η επόμενη τους κίνηση, είμαι πολύ ευχαριστημένος που δουλεύω με τα παιδιά ,οπότε δεν αλλάζει πολύ το σκηνικό.
Κάθε φορά που κυκλοφορείς νέο δίσκο, έχεις αγωνία για το πως θα το υποδεχτεί αυτό ο κόσμος;
Να σου πω την αλήθεια, δεν προλαβαίνω να σκεφτώ και πολύ, είναι τόσο, ας πούμε απορροφητική, η διαδικασία που δεν νομίζω ότι μένει και πολύς χρόνος για να το σκεφτώ αυτό. Έτσι κι αλλιώς κάθε φορά που κάνω μια δουλειά, βάζω τον εαυτό μου στην θέση του ακροατή, και ο πρώτος ακροατής που προσπαθώ να ικανοποιήσω είναι ο εαυτός μου, και φυσικά και τα παιδιά που παίζουμε μαζί συμμετέχουν στην διαδικασία.
Σε επηρεάζουν οι απόψεις που ακούς; Αν σου πει κάποιος δηλαδή ότι "εμένα αυτό δεν μου άρεσε καθόλου"΄ή "πάρα πολύ";

Απ' την ώρα που διαλέγεις κάποιους συνεργάτες σημαίνει ότι σέβεσαι και την γνώμη τους και λαμβάνεις υπόψιν τα πάντα. Ειδικά τώρα, και στην περίπτωση που ο Coti K λειτούργησε ως παραγωγός σ' αυτήν την δουλειά, το να του αρέσει κάτι ή όχι, ήταν καθοριστικό.

Η σχέση σου με την φήμη ποιά είναι;
Έχω πολλά χρόνια που παίζω μουσική, εικοσιπέντε περίπου και νομίζω αυτά που κάνω τα ακούει αρκετός κόσμος.

Εννοώ, τα πας καλά μαζί της; Αν γίνει κάτι παραπάνω απ' το όριο σου σε ενοχλεί;

Κοίτα... νομίζω το όριο το βάζουμε εμείς με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Θυμάμαι και παλιότερα την δεκαετία του '90 όπου υπήρχε πάρα πολύς κόσμος που έφυγε από κοντά μας ως ακροατής, ακριβώς επειδή δεν ικανοποιούσαμε αυτό που είχε στο μυαλό του ως ελληνικό rock. Δηλαδή στην ουσία πολύ γρήγορα δείξαμε στο πολύ μεγάλο, αρχικά, ακροατήριο, ότι δεν ενδιαφερόμαστε να μεγαλώσουμε τον αριθμό του αλλά απευθυνόμαστε στους ανθρώπους που στ' αλήθεια ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουμε και είμαι ας το πω χαρούμενος που ενώ διαλέγω μονοπάτια, ας το πούμε περισσότερο, εσωστρεφή και εσωτερικά, υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος παρακολουθεί και στηρίζει αυτό που κάνω, πολλά χρόνια τώρα.
Είχες πει σε μια παλιότερη μας συνέντευξη, ότι τα τραγούδια δε είναι μόνο για να μας φυγαδεύουν, κι ότι δεν είναι πάντα όμορφα αλλά ενοχλητικά ώστε να μας θυμίζουν ότι είμαστε εδώ.  Ποιό θεωρείς λοιπόν είναι το πιο ενοχλητικό τραγούδι που έχεις γράψει;
...α δεν το έχω σκεφτεί ποτέ, αλλά πιστεύω πως κάποια τραγούδια λειτουργούν ωραία ως νανουρίσματα και κάποια ωραία ως ξυπνητήρια, κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι  αν ένα τραγούδι λέει κάτι αληθινό και ουσιαστικό, ακόμα κι αν,ας πούμε, σε λικνίζει στην αγκαλιά του, στην ουσία σε φέρνει περισσότερο στην πραγματικότητα. Αυτό νομίζω είναι πολύ σπουδαίο.
Καινούρια μουσική ακούς τελευταία; Ψάχνεις καινούρια πράγματα;
Δεν παύω να ακούω μουσική χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου τον μέγα εξερευνητή αυτής. Σίγουρα επειδή είμαι μέσα στην μουσική, τα ακούσματα δεν παύουν ποτέ.
Υπάρχει κάτι που άκουσες τελευταία και σε ενθουσίασε;

Κυριολεκτικά με ενθουσίασε, δεν είναι και πολύ τελευταίο, βγήκε πέρυσι, ο προσωπικός δίσκος του Damon Albarn, μου φάνηκε καταπληκτική δουλειά. Και άλλα πολλά που δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα τα ονόματά τους αλλά βγαίνει πολύ καλή μουσική. Απλώς αυτόν τον δίσκο τον σημείωσα γιατί μου άρεσε υπερβολικά η ενορχήστρωση, ο ήχος, όλες οι ιδέες και ο τρόπος που τον έχει φτιάξει.

Από παλιούς δίσκους είναι κάποιος που σε έχει ας πούμε σημαδέψει, έχει αφήσει κάτι μέσα σου μουσικά;
Σίγουρα υπάρχουν κάποια ακούσματα, κυρίως στην εφηβεία, που είναι σαν να κουρδίζουν την ψυχή μας και τον τρόπο που λειτουργούμε μουσικά. Με άνεση μπορώ να πω ότι ο τρόπος που χρησιμοποιεί την αρμονία ο Neil Young ήτανε απόλυτα καθοριστικός. Αλλά απ' την άλλη είναι ο τρόπος που βλέπεις να γράφουνε στίχους κάποιοι άνθρωποι, κάποιοι στίχοι σπουδαίων καλλιτεχνών είναι τελείως ανάγλυφοι, ακόμα μπροστά μου, το αίσθημα που μου προκαλούν, και κάποιοι εξακολουθούν, και με άνεση μπορώ να πω ποιος, να με ταράζει και να μου κάνει καλό με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από τριάντα χρόνια. Νιώθω γοητευμένος. Ο Leonard Cohen.
Παύλο σε ευχαριστώ πολύ, σας περιμένουμε αύριο με χαρά.
Και εγώ σ' ευχαριστώ, ερχόμαστε αύριο στον δικό σας... "Διπλανό Ουρανό" με ανυπομονησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου